Shri Mataji Nirmala Devi - fondatoarea Sahaja Yoga este recunoscuta drept una dintre cele mai marcante personalitati spirituale ale tuturor timpurilor.

Intr-o lume aflata in cautarea de noi solutii pentru problemele umanitatii, in incercarea de a aprofunda sensul vietii, Shri Mataji Nirmala Devi, apreciata drept „Mesager al pacii” de catre Ayatolahul Mehdi Rouhani al comunitatii musulmane siite din Europa si drept „Avatar al timpurilor moderne” de catre Claes Nobel (nepot al lui Alfred Nobel si presedinte al United Earth), propune o cale spre edificarea unei societati echilibrate si armonioase, in care transformarea si pacea se realizeaza mai intai in interiorul fiecarui individ.


                   Shri Mataji s-a născut la 21 martie 1923, în statul indian Maharashtra, într-o familie creştină. Încă din copilărie era conştientă că posedă anumite puteri şi dorea să le pună la dispoziţia umanităţii. 

Fiind copil, îşi petrecea vacanţele în ashramul lui Gandhi care o consulta îndeosebi în chestiuni de ordin spiritual; devine curând conducătoarea unei mişcări de  tineret pentru independenţa ţării sale.

Shri Mataji a urmat cursurile de medicină la Universitatea Creştină din Lahore şi după câţiva ani s-a căsătorit cu dl. C.P. Shrivastava (secretar general al organizaţiei maritime a O.N.U. până la sfârşitul lui decembrie 1989).

Mamă a două fiice şi de patru ori bunică, îşi începe adevărata sa misiune în 1970 şi de atunci este complet dedicată răspândirii Sahaja Yoga.

           A călătorit  neîntrerupt pe cinci continente pentru a-şi purta mesajul de bucurie şi pentru a da realizarea celor care o doresc, fără nici o odihnă: " Realizarea Sinelui este dreptul vostru şi nu poate fi cumpărată ".

        Shri Mataji a primit numeroase distincţii în întreaga lume, printre care:

-Medalia Păcii a Naţiunilor Unite
-a fost aleasă Membru Onorific al Academiei Petrovskaia de Ştiinţe şi Arte din Sankt Petersburg
-Premiul Pleiade 1996 (Italia)
-Medalia de aur decernată de Secretariatul Ecoforum
-Diploma de Doctor în Ştiinţe a Universităţii Ecologice